Grup de suport pentru studenți – Teme pentru astfel de întâlniri

Esti student sau tocmai ai terminat facultatea si iti doresti sa aflii mai multe despre tine sau poate sa stii incotro se indreapta viata ta?

Ai fost in situatia de a nu fi inteles de ceilalti si sa nu stii ce s-a intamplat? Te-ai gandit vreodata ca sigur ai mai avea nevoie de X% la capitolul incredere si resurse ca sa depasesti o situatie si nu ai reusit sa accesezi toate resursele tale interioare?

Vrei sa faci ceva pentru tine si doar pentru tine dar care sa aiba impact si asupra celor din jurul tau? Simti nevoie sa schimbi, imbunatatesti, rezolvi aspecte ale vietii tale?

Atunci te invit sa participi la cateva intalniri in care sa aflii raspunsul tocmai la aceste cautari.

Iti propun 6 intalniri cu urmatoarele teme:

Intalnirea 1: Asertivitate si a spune Da si Nu

Invatam sa fim asertivi. Ce inseamana pozitia asertiva, diferenta intre agresiv, pasiv si asertiv. Cum putem sa folosim asta pentru a ne imbunatatii relatiile.

Spunem DA sau spunem NU?! Primim sau daruim? Cum reactionam in situatiile in care avem de ales? Ce alegem si de ce.

Intalnirea 2: Feedback si ce spun si ce ajunge la celalalt

Feed-back: ce e si de ce am putea spune ca totul se rezuma la feed-back. Cum primim si cum oferim feed-back. Percepem bucla de feed-back dintre noi si altcineva?

Ce spunem si ce aud ceilalti? Cum putem imbunatatii modul in care transmitem mesajele astfel incat ceilalti sa auda ceea ce vrem noi sa spunem.

Intalnirea 3: Creativitatea si norme, reguli, libertati

Daca ati defini creativitatea ce ati spune? Dar despre „thinking out of the box”? Cum putem sa ne folosim resursele astfel incat sa ne dezvoltam aceste arii ale vietii noastre

Care sunt normele, regulile si libertatile dupa care imi traiesc viata? Cand le-am invatat sau de unde le-am preluat

Intalnirea 4: Increderea in sine si scenariul vietii

Propria imagine si increderea in sine. Cum stam la capitolele astea? Putem sa imbunatatim ceva?

Cine mi-a scris scenariul in care traiesc acum? Eu sau altcineva? Cum il pot descoperii si cum il pot modifica daca nu e scris de mine? Cum pot deveni constient de drumul pe care merge viata mea?

Intalnirea 5: A da si a primi si integrarea partilor aflate in conflict

Cum dau/ofer celor din jurul meu? Stiu sa primesc ceea ce mi se ofera sau ceea ce cer? Mai mult, stiu cand primesc?

E posibil sa avem 2 parti in noi care sa fie in opozitie? Sa simtim intr-un fel si sa gandim intr-un altfel? Ce se intampla atunci? Pot fi ele facute sa lucreze impreuna in folosul nostru?

Intalnirea 6: Cum se vad lucrurile din papucii altcuiva si modul in care ma prezint lumii

Pot sa ma pun in pielea celuilalt? Dar sa “vad din afara” o situatie pentru a o intelege mai bine? Cum se construiesc pozitiile astea si la ce imi folosesc

Cum ma prezint lumii? Ce transmit despre mine si cum as putea sa “modific afisul meu de prezentare”?

Imi seduc partenerul sau pe straini???

Stam in aceiasi casa. Am hotarat ca e momentul sa facem acest pas in relatia noastra sau poate ne-am casatorit si atunci, firesc, ne-am si mutat impreuna.

Asta ne face sa fim confortabili unul cu celalalt. Sa simtim ca „apartinem” unul celuilalt. Uneori atat de confortabili, incat chiar sa credem ca vom fi asa  pentru todeauna. Si, in unele cazuri se intampla ca unul din parteneri sau amandoi sa nu mai acorde atentierelatiei, siesi si in special partenerului.

Acum, o sa va vorbesc din perspectiva femeii, nu de alta, dar in mod evident, imi e mai confortabil si sunt mai in tema.

Asadar, ce se intampla – uneori – cu o femeie intr-o astfel de situatie. Pai hai sa ne uitam putin la modul in care se imbraca acasa versus cand iese din casa.

Probabil in casa sta comoda, imbracata lejer, cu haine mai mult sau mai putin atragatoare, mai mult sau mai putin elegante sau feminine. Cand iese, cu siguranta, e mult mai atenta cum se imbraca, iar daca stam sa ne gandim la inceputul relatiei, cand inca vroia sa cucereasca, atunci cu siguranta era si mai atenta cum se imbraca atunci cand mergea la intalnire cu El!

Nu ma intelegeti gresit, si mie imi plac hainele comode. Totusi, hainele in care mai intra inca 2 persoane pe langa tine nu cred ca sunt extrem de atragatoare pentru ochii iubitului. La fel cum in aceiasi categorie de „moartea pasiunii” pot intra unele pijamale.

Apoi stau sa ma gandesc la aranjat/machiat. Pai mai mult ca sigur se machiaza si se aranjeaza cand iese si nu cand sta in casa.

Un alt aspect la care ma gandesc este gatitul/bucataria. O vorba din popor vine si spune ca „Dragostea trece prin stomac”. Poate ca e asa. Si cu siguranta nu militez pentru ne-gatit. Mai mult decat atat, imi place sa gatesc, am si recomandat intr-un articol anterior sa iti surprinzi iubitul cu o cina gatita sau chiar sa gatiti impreuna uneori.

Dar acum ma gandesc la ce imi spunea  la un moment dat un bun prieten: „nu vreau sa vin acasa si sa imi miroase iubita a mancare!”. Se referea, desigur, la faptul ca ar prefera sa o simta cu „Parfum de femeie” si nu cu aroma de restaurant.

Zilele astea am auzit, la un psiholog, si barbat pe deasupra, o comparatie intre 2 culturi. Facuse aceasta comparatie tocmai din perspectiva a ceea ce am scris mai sus. Mai precis compara cultura noastra, occidentala ca sa spun asa, cu cea orientala.

Ganditi-va putin la modul in care femeia abordeaza in acea cultura aspectele de care va vorbeam. In orient femeia este feminina, sexy, atragatoare, aranjata in casa. Pentru ochii sotului ei. Iar cand iese se acopera. Pentru a nu atrage atentia asupra ei. Pentru a nu cuceri privirile si inimile altor barbati.

La noi e exact opusul. Noi cucerim in fiecare zi cand iesim din casa, dar uitam sa facem asta cu omul cel mai important din viata noastra, cu partenerul de cuplu.

Acum, nu spun ca la ei e mai bine sau mai rau. Sau ca la noi e mai asa sau mai pe dincolo. Tot ce as vrea sa propun astazi este sa ne uitam putin la acea cultura. Si poate sa invatam ceva de acolo. Sa preluam putin din ceea ce acel mediu educa si incurajeaza – Cucereste-ti partenerul in fiecare zi cu ce ai mai bun si mai frumos!!!

Nu pastra asta pentru ochi straini aratandu-i lui „umbrele” pentru ca e posibil ca, la un moment dat, si el sa fie cucerit de cineva de afara. Nu de alta, dar noi cucerim in fiecare zi AFARA din casa. Poate e momentul sa il cucerim pe cel de langa noi!

Client la psihoterapie

Stau si ma gandesc la aceasta postura. Cam ce informatii sunt necesare, cum ajung sa aleg psihoterapeutul, ce trebuie sa stiu inainte sa merg la psihoterapie.

Cred ca in primul rand e nevoie sa pornesti de la a te intreba daca ai o problema. Si as defini problema ca ceva care imi perturba viata. Fie ca am diferite temeri, fie nu pot sa dorm, fie mi-e frica de ceva, fie sunt tot timpul trist/a, ma cert cu sotul/sotia, cu seful, nu imi merge bine la scoala si multe alte aspecte care iti perturba viata pot fi definite ca probleme care sa te faca sa cauti un psihoterapeut.

Apoi, incepi cautarea. Cea mai usoara si la indemana unealta este internetul. Si incepi sa cauti probabil dupa unul din cuvintele: psihoterapie, psiholog, consiliere psihologica, psihoterapeut. Sau dupa cuvinte care definesc oarecum problema ta: anxietate, fobie, atac de panica, depresie, insomnie. In functie de aceste cuvinte vei primi o multime de informatii. Probabil vei gasi cabinete, clinici, psihoterapeuti.

Poti incepe sa dai telefoane sa intrebi divese detalii, cat costa o sedinta, cum se fac programarile, cat dureaza, cine este psihoterapeutul, eventual ce formari are. Urmatorul pas ar fi sa alegi psihoterapeutul la care iti doresti sa faci o programare. Totusi, inainte sa faci acest pas, cred ca poti sa mai faci o verificare.

Poti sa verifici site-ul Colegiului Psihologilor pentru a vedea daca acest psihoterapeut are un atestat de libera practica care ii confera dreptul de a practica psihoterapia sub supervizare sau autonom. Astfel poti avea certitudinea ca acea persoana poate sa ofere serviciile pe care spune ca le ofera.

Unii te-ar putea sfatui sa alegi si forma de psihoterapie. Eu nu sunt convinsa ca e cea mai buna cale de urmat.

Nu stiu daca e important sa alegi o anumita forma de psihoterapie, mai ales ca majoritatea terapeutilor folosesc tehnici din mai multe forme de psihoterapie, deoarece majoritatea urmeaza si cursuri de formare profesionala continua care abordeaza si alte formari.

Despre tipurile de psihoterapie intr-un alt post.

De vorba cu 2 psihologi

Ai intrebari la care ti-ai dori sa afli raspunsul? Vrei sa stai de vorba intr-un cadru relaxat si confortabil cu un psiholog? Dar parca e si mai bine cu 2 psihologi.

Incepand cu 12 februarie te astept, impreuna cu colegul meu Andrei Ludosan, la o serie de evenimente in care ne poti adresa intrebari iar noi o sa cautam sa iti raspundem folosindu-ne de experienta acumulata dea lungul timpului.

Va fi o serie de evenimente cu tematica diferita. Acestea sunt:

Sex, dragoste si relatie de cuplu

Vom vorbi despre relatia de cuplu, despre ce o influenteaza si cum, despre cum poate fi imbunatatita, despre sexualitate, partenerul „perfect”, despre modalitatile de a o mentine vie, ce amenintari apar si cum pot fi evitate, cum se poate face „damage control” in diverse situatii sau orice altceva iti trezeste interesul in acest domeniu.

Dependenta: de jocuri, tutun, alcool, sex, senzatii tari, calculator

Dependenta este un subiect extrem de delicat. Aduce o serie de problema mai mult sau mai putin serioase si vitale atat pentru persoana dependenta, cat si pentru familie si prieteni. Vom vorbi despre implicatiile dependentei in viata noastra, despre modalitati de „lupta cu boala” si despre orice iti doresti sa afli despre aceast subiect.

Criza

Toti auzim cuvantul „criza” de la sfarsitul lui 2008 incoace. Atunci, oamenii spuneau: „Suntem in criza!”. In 2010, auzeam ca, de fapt criza „abia acum incepe”. Si, intr-adevar, criza a afectat si afecteaza in continuare milioane de vieti. Iar romanii o simt din plin… Dar daca, criza nu este ceea ce am auzit ca este? Vom vorbi despre ce inseamna criza pentru fiecare dintre noi, si mai ales – desore cum o  depasim!

Relatia cu copilul/adolescentul

Care este cea mai buna abordare cand e vorba de subiecte delicate? Trebuie sa ii spun adevarul? Cum abordez o despartire, notele la scoala, curatenia sau orice vrei sa afli legat de relatia ta cu copilul tau.

Ne intalnim de la ora 18.30 si ne propunem sa petrecem 2 ore si jumatate raspunzand la intrebarile tale. Ne vom centra pe intrebari din tematica propusa, dar daca mai scapa cate una si din alt domeniu nu ne suparam.

A plonjat cu masina in rau din cauza unui stranut

A fost la un pas sa isi piarda viata intr-un accident de masina, din cauza unui stranut puternic. Andrew Hanson, un barbat de 42 de ani din Weymouth a marturisit politistilor ca in momentul in care a stranutat a pierdut controlul volanului, a zburat de pe pod si a plonjat in rau, scrie Associated Press.

‘Am stranutat si m-am trezit in apa, asta imi amintesc’ spunea omul. Hanson a reusit sa deschida usa camionetei si a innotat pana la mal, inainte ca masina sa dispara sub apa. Omul nu a suferit rani majore dar a fost dus la spital pentru investigatii.

 

O femeie astronaut si-a pierdut trusa cu instrumente in spatiu

O femeie astronaut de la Statia Spatiala Internationala a avut parte de o intamplare mai putin obisnuita. Heidemarie Stefanyshyn-Piper s-a angajat intr-o initiativa fara precedent de a curata o articulatie a panoului solar al statiei.

Aflata la a treia iesire in spatiu, femeia a scapat din mana trusa cu instrumente. ‘O, minunat!’, a exclamat ea. Din interiorul navetei, colegii au urmarit neputinciosi cum trusa a trecut pe langa spatie, disparand in spatiul infinit.

Din fericire, colegul sau de misiune, Stephen Bowen, si-a tinut geanta bine si cei doi au folosit instrumentele in comun, terminand treaba dupa sapte ore. Piper nu a fost singura care a pierdut instrumente. Inaintea acestui incident, astronautii au vazut in timpul plimbarii o surubelnita care plutea, dar au fost prea departe pentru a o prinde

. Cu sapte astronauti la bord, naveta Endeavour a ajuns pe statie duminica, cu misiunea de a amenaja spatiul astfel incat sa poata gazdui un echipaj mai mare, de sase persoane. In acest scop, instalarea noii instalatii care transforma urina in apa potabila este esentiala.

Uriasul lumii isi vrea copilul baschetbalist

Chinezul de 2,41 metri regreta ca nu va juca niciodata un meci cu fiul sau Gigantul de 2,41 metri, Bao Xishun, de 58 de ani, este de departe cel mai fericit om din lume, dupa .ce sotia sa Xia Shujuan i-a facut cel mai frumos cadou: un fiu. Tatal sau spera ca micutul care acum masoara 56 de centimetri si ii incape lejer in palma, sa ajunga intr-o buna zi jucator profesionist de baschet.

‘Toata viata mi-am dorit sa devin tata si cand incepusem sa cred ca acest lucru nu se va intampla niciodata, s-a produs miracolul’, au fost primele cuvinte ale uriasului de 2,41 metri, care s-a casatorit anul trecut cu micuta de doar 1,68 metri, Xia Shujuan. ‘Atunci cand imi adoarme in brate sunt cel mai fericit om din lume. Chiar daca nu va reusi prea curand sa ma tina de mana, atunci cand ma joc cu el simt ca renasc’, a precizat Bao Xishun.

Copilul nu masoara decat 56 de centimetri acum si incape lejer in palma tatalui sau. ‘Sper sa semene cu mine si sa ajunga la doi metri inaltime. Asa ar putea ajunge jucator profesionist de baschet’, a spus Bao, care in tinerete a jucat intr-o echipa de baschet din cadrul armatei.

Din cauza alimentatiei saracacioase, bazate in special pe porumb Bao Xishun, care a fost numit in 2005 cel mai inalt om din lume conform Guiness Book, are in prezent probleme serioase cu oasele. Pentru ca micutului sa nu ii lipseasca nimic, uriasul munceste din greu pentru a strange banii necesari educatiei de mai tarziu.

‘Nu o sa ma pot juca cu el din cauza problemelor mele cu oasele. Nu o sa pot alerga sau tavali in parc peste cativa ani, dar sunt convins ca voi gasi alte metode de a ma distra cu fiul meu’, a mai adaugat trist uriasul.

Primul tractor handsfree din Romania

De marti, in Romania avem primul tractor care face toate operatiunile singur, fiind ghidat de sateliti si in cabina caruia omul are doar rol de spectator Un sistem de ghidaj al tractorului prin GPS cu antena si ecran tactil costa 25.000 euro Niste fermieri danezi din comuna Tormac, judetul Timis, au testat marti primul tractor complet automatizat din Romania, la care tractoristul e pus doar de bibelou.

Tractorul e ghidat de minimum patru sateliti, dar cel mai adesea de 12, intoarce artistic dintr-o singura miscare la capat de rand si are grija ca suprapunerea brazdelor vecine sa fie de numai 2-3 centimetri.

Totusi, utilajul nu-i lasat sa bata campii fara tractorist la bord, nu fiindca ar avea nevoie de unul, dar niciodata nu stii cand se poate defecta ceva la computer si te trezesti ca-ti pica tractorul cu botul in sant: ‘Omul e pus pentru orice eventualitate, in caz ca apare vreo eroare a computerului de bord.

Dar avem clienti in Europa care desi au de doi ani pe tractoare sistemul I-Guide de ghidaj prin satelit, tractoristii n-au fost nevoiti sa treaca niciodata tractorul pe modul de conducere manual’, explica rolul omului in agricultura high-tech Vasile Nica, reprezentant al John Deere in Romania.

Costul GPS-ului achizitionat de ferma First Farm Agro din Tormac e de 25.000 euro, dar pentru sisteme mai putin precise, la care eroarea de pozitionare a lamei plugului pe ogor e de 40 centimetri, costurile echipamentului scad pana spre 10.000 euro: ‘Cel mai ieftin e semnalul Egnos, care are o precizie de 40 cm. SF1, al doilea tip de semnal, are o marja de eroare de +/- 20 cm si e recomandat cand se fac lucrari de pregatire a terenului.

Pentru o acuratete mai mare avem semnalul SF2, care are o marja de eroare de +/- 8-10 cm, insa pentru acesta fermierul plateste o anumita suma lunara, ca un fel de abonament, deoarece echipamentele folosesc date de la niste sateliti aditionali.

Insa precizia de top este data de sistemul RTK de navigatie prin GPS. Acest echipament ofera date despre cinematica tractorului in timp real, cu o precizie de +/- 2-3 cm, dar pentru asta trebuie achizitionat aditional un receiver care se monteaza fie in camp pe un trepied, fie deasupra silozurilor fermierului’.

Plictisitor de performant La testarea in camp a tractorului cu sistem GPS, cand l-au vazut pe tractorist cum, in loc sa-si tina picioarele pe pedale si mainile pe volan, s-a apucat sa rasfoiasca o revista, o parte din fermierii prezenti l-au deplans: ‘Nu se plictiseste acolo sa stea un hectar?

Ce, sa blegesti fara sa faci nimic? Mai bei o rachie, o bere rece ceva, ca doar tractorul are frigider’. Veteranii ogoarelor s-au vazut cu ochii mintii din nou in campul muncii: ‘Asta e pentru noi, astia cu parul alb, de la 60 de ani in sus.

Pai si-asa stai acasa moaca pe sub nuc la umbra. Asa, iaca stai in tractor si lucri si aia tineri – la mare, la distractie’. Egalitatea femeii cu barbatul a inaintat cu inca un pas: ‘Iti iei nevasta, o pui pe scaun, ii dai telefonul mobil, dai bice la tractor si ii spui muierii sa te cheme daca e vreo preoblema, ca sa vii sa repari’.

Tractoristii de la celelalte ferme au suspinat: ‘El supravegheaza asa numa, da’ pentru un tractorist adevarat e obositor. Dupa o zi intreaga de semanat, in care te tii cu atentia concentrata ca randurile sa fie perfect drepte, iesi din cabina tehui’.

Tractorul care da SMS-uri si trimite stapanului e-mail Pentru o mai buna coordonare logistica a fermelor, din martie 2009 John Deere va lansa echipamentul JDLink, care inzestreaza tractorul cu abilitati de comunicator.

Acesta il va anunta pe fermier prin SMS si e-mail in clipa cand e scos pe poarta garajului, de indata ce isi termina treaba pe parcela si cand are programata urmatoarea revizie tehnica.

Ca intr-un joc de strategie, e-mailurile vor contine si imagini din satelit cu pozitionarea exacta pe parcela a fiecarui tractor in cadrul fermei si viteza lor de inaintare: ‘Viteza reprezinta un indiciu important. Daca tractorul merge pe parcela cu 7 km/ora inseamna ca praseste, dar daca are 40 la ora, e semn ca se deplaseaza de la un ogor la altul.

Iar daca tractorul stationeaza in timpul pauzei de masa o ora in loc de 30 de minute, e un indiciu ca probabil tractoristul in loc sa fie la munca, s-a lungit sa traga un pui de somn’, explica Vasile Nica. Insa cel mai important – sistemul de monitorizare va masura la fiecare ora cantitatea de motorina din rezervor.

Daca de la o ora la alta volumul de combustibil scade brusc, e semn ca tractoristul l-a sustras, asa ca tractorul il paraste imediat la fermier printr-un SMS. La o ferma de 1000 hectare GPS-ul se amortizeaza intr-un an In tara, pe langa ‘tractorul robot’ de la ferma de 2.100 hectare din Timis, mai sunt inca 10 fermieri care au achizitionat pana in prezent pentru tractoarele lor sistemul Autotrac.

Acesta e un echipament GPS mai ieftin, care permite tractorului sa mearga singur in linie dreapta, insa la capat de rand tractoristul trebuie sa puna mana pe volan si sa faca manevrele de intoarcere, care nu-i reusesc aproape niciodata din prima, ceea ce face ca terenul arabil de la capetele parcelei sa fie tasat de trecerea cu rotile tractorului de prea multe ori prin acelasi loc.

Valurile si mareea pot asigura energie de pana la 21,5 gigawati

Oceanele si marile ocupa 71% din suprafata Pamantului si, in plus, detin o resursa inepuizabila: valurile. Trei tari europene deruleaza deja programe pentru exploatarea acestei resurse alternative: Portugalia, Scotia si Marea Britanie.

Portugalia intentioneaza ca pana in 2009 sa instaleze 28 de centrale care sa produca 72,5 MW iar anul acesta a si dat in folosinta primul generator: la cinci kilometri de tarm a fost instalat dispozitivul Pelamis, dupa numele vechi al sarpelui de mare.

Acesta pluteste la suprafata marii, unde capteaza energia valurilor si trimite curentul produs catre plaja Aguacadoura, la nord de Porto. Un singur generator poate asigura curentul electric pentru 5000 de gospodarii.

Guvernul scotian a inceput de anul trecut sa finanteze cu patru milioane de lire sterline cea mai mare ferma de energie marina din lume, care in 2010 va asigura pana la 10% din necesarul electric al tarii. in 2001, un raport privind resursele regenerabile ale Scotiei a estimat ca valurile si mareea pot asigura energie de pana la 21,5 gigawati.

Politicienii romani ignora ecologia

Niciun parlamentar nu a sustinut constant, in ultimii doi ani, proiectele de lege cu impact pozitiv asupra mediului. Membrii Parlamentului au fost evaluati de catre ONG-uri in functie de sustinerea pe care au acordat-o sau nu proiectelor cu impact asupra mediului.

Initiativa ‘Votul Verde’ isi propune sprijinirea politicilor de mediu in Romania si presupune, in prima instanta, selectarea unor legi de interes pentru mediul inconjurator care au fost dezbatute in Parlament. Ulterior, ONG-urile au monitorizat felul in care fiecare parlamentar a votat prevederile respective.

Un argument care justifica realizarea ‘Votului Verde’ il reprezinta aprobarea in Parlament a incredintarii fara licitatie a contractului de lucrari pentru autostrada Brasov-Bors firmei Bechtel International, prin derogare de la normele privind achizitiile publice.

‘ONG-urile au semnalat in mai multe randuri faptul ca asa-numitul ‘interes national’ a fost stabilit la nivel central, iar in procesul de planificare si contractare, transparenta decizionala, consultarea publica si impactul asupra mediului inconjurator au fost complet marginalizate’, spune directorul executiv al Fundatiei Terra Mileniul III, Ioana Ciuta.

Reprezentanta Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, stefania Simion, sustine ca decizia politica este influentata de cele mai multe ori de interesele private.

‘Interesele mediului inconjurator si ale cetatenilor nu predomina niciodata in fata influentei exercitate de companiile de lobby care promoveaza interesele economice ale firmelor. Gabriel Resources (compania miniera care vrea sa exploateze zona Rosia Montana – n.r.) a reusit sa ingroape in tacere proiectul de lege pentru interzicerea cianurilor in minerit, aflat pe masa Camerei Deputatilor’, a spus Simion.

ONG-urile precizeaza ca urmarirea modului in care au votat parlamentarii este posibila doar incepand cu anul 2006 pentru Camera Deputatilor si cu anul 2007 pentru Senat, atunci cand au inceput sa fie inregistrate electronic voturile parlamentarilor.

Ei au spus adio tigarilor

Cand meseria le-o cere, starurile renunta la fumat Odata trecuta rebeliunea tineretii, celebritatile se lasa incet-incet de vicii. Mai mult decat atat, devin peste noapte militante fervente ale luptei impotriva acestora. P

ink, spre exemplu, nu uita la nici un concert sa le reaminteasca fanilor ca ‘tutunul dauneaza grav sanatatii’. Charlize Theron a recunoscut ca a fumat in tinerete, dar ca a renuntat la acest obicei pacatos atunci cand a imbratisat cariera de manechin.

La fel si fosta Spice Girl Geri Halliwell, care in momentul in care a aflat ca va deveni mama a renuntat la tigari desi fuma ca o turcoaica. Manechinul Gisele Bundchen a facut acelasi lucru in momentul in care staff-ul care a lucrat la realizarea unui calendar Pirelli i-a cerut acest lucru.

La Matt Damon si Sharon Stone lucrurile au stat insa un pic diferit. Cei doi actori au redus numarul de tigari, dar sustin ca nu s-au’vindecat’ complet de acest viciu, intrucat ‘le vine de multe ori sa aprinda o tigara cand se afla pe platourile de filmare’. Totusi rezista ispitei si se alatura celorlalte celebritati in campania de renuntare la fumat.